Колко важно мислиш, че е детското столче за кола?

За съжаление из пътищата в България все още се виждат деца, които свободно подскачат по задните седалки в автомобилите.

Виж нагледно разликата какво се случва при катастрофа с дете, пътуващо в столче и друго дете, което не е обезопасено:

Това е причината да е задължително със закон децата да се возят в подходящи столчета за кола.

Без значение дали пътуваш в града или извън него, дали водиш детето за 10 минути до детската градина или училището, то трябва да бъде обезопасено в случай на рязко спиране или ПТП. В противен случай, дори и при катастрофи със скорост от 30 км/ч, последствията могат да бъдат фатални.

Детето трябва да е предпазено както от изхвърчане в следствие на удар, така и от хвърчащи предмети в колата при настъпване на такова неприятно събитие.

Някои родители подценяват негативния ефект при произшествие върху детето си, ако то не седи в детско столче за кола.

Реалността обаче е, че костната структура на децата е много по-лабилна в сравнение с тази на възрастен човек. Тя, също така, расте непрекъснато с годините, заедно с развиващите се мускули на детето, като това продължава чак до 12-годишна възраст. 

През цялото това време не е нужно законът да е причината, за да избереш хубаво столче за кола (освен това глобата е фамозните 50 лева). Като родител е твоя лична отговорност да направиш всичко възможно, за да запазиш здравето и живота на най-скъпото си създание.

Болшинството от родителите все още обръщат внимание основно на това какъв цвят е столчето, колко мека е тапицерията, как ще пасне на интериора на колата и т.н.

Основната роля на детското и бебешкото столче за кола е безопасността и опазването на живота на твоето дете. Чак след това идват детайли като удобство, подложка за столче за кола, цвят и други.

Друг неприятен факт е, че близо 46% от детските столчета за кола в света не се монтират правилно от родителите, като този процент достига дори 75-90% в САЩ.

Точно така – повечето столчета не се използват безопасно, дори когато са закупени. А ползването на неправилно монтирано столче за кола е все едно изобщо няма такова столче в колата.

За да избегнеш всички негативни последствия върху себе си и детето си в случай на автомобилен инцидент, ето 26 важни неща, които трябва да знаеш относно детските столчета за кола.


Закон за детско столче за кола

Сигурно се питаш до колко години е задължително столче за кола.

Законът казва, че докато не достигнат 150 см височина, децата трябва да се возят в специализирано столче за кола. Тъй като повечето деца на 12-годишна възраст са достигнали този ръст, е общоприето, че до тогава детето ти трябва да ползва столче.

Реално обаче не възрастта, нито килограмите, а ръстът е най-важният фактор, който е и упоменат в закона. Причината е, че преди достигането на такава височина коланите на автомобила не могат да се използват безопасно от децата.

Важно е коланът да преминава правилно през детето – през рамото, гръдния кош и таза. Ако детето не е пораснало достатъчно на височина, коланът ще минава през врата и корема му, което може да причини животозастрашаващи травми в случай на инцидент.

Ето защо не е толкова важно до колко години трябва детско столче за кола, а колко е високо детето.

Надали и в България, ако си говорим честно, ще те глобят с гореспоменатите 50 лв, ако си возиш детето неправилно обезопасено при по-нисък ръст от 150 см, но както вече споменахме, основното нещо не е спазване на законовото изискване, а твоята отговорност към здравето и живота на детето ти.

Според закона има два вида системи за захващане на детето – цялостни и частични. Цялостните са тези, при които обезопасителната роля играят само приспособления за сигурност, автономни за самото столче, като неговите колани, каишки, кукичка и други. Частичните са тези, при които допълнително участват коланите за възрастни в самия автомобил, както е при бустер седалките, на които ще се спрем по-късно в тази статия.


Какво столче за кола да избера според нейния размер?

На пазара има два типа детски столчета за кола – такива, които се захващат с коланите на автомобила, и такива със системата Isofix.

Въпреки че столчетата с изофикс цялостно са по-стабилни, тестовете за безопасност на столчета от първия тип не са никак лоши, разбира се при положение, че са монтирани правилно.

Столчетата за кола isofix обикновено са по-масивни по размер и често пътникът на седалката пред детското столче трябва да я дръпне по-напред, за да осигури необходимото пространство на столчето и на детето.

Това означава, че ако автомобилът ти е по-малък като размер, при избор на столче за кола е може би по-удачно да се спреш на модел със захващане чрез коланите. В противен случай е възможно седалката пред столчето да трябва да се дръпне максимално напред, което ще остави много малко място на пътника, седящ на нея.

Друг важен момент преди да избереш столче за кола е да измериш дължината и ширината на задната седалка, за да знаеш всяко столче какво пространство ще заеме и въобще ще се събира ли нормално там.

Ако се спреш на столче с isofix, се увери къде точно се намират изофикс приставките в твоя автомобил, тъй като има разлики в разстоянието между отделните модели коли и някои детски столчета. В близките години ще се достигне абсолютен стандарт в това отношение, но то все още не е факт.


Столчета с коланите на колата – предимства и недостатъци

Основният плюс на този тип столчета е, че в повечето случаи са по-компактни като размер, както и по-евтини.

Големият минус обаче е, че се увеличава шансът от грешно поставяне на столчето от страна на родителите. Както споменахме, едно неправилно монтирано столче е равнозначно на липсата на столче изобщо, с което излагаш детето си на опасност.

Критично важно е да прочетеш в детайли инструкциите на производителя, където е указано как правилно да се монтира детското столче, използвайки коланите на автомобила.

Ето една примерна схема за поставяне на коланите:

При всеки отделен модел столче може да се прилага различна схема, затова винаги спазвай точно инструкциите за монтаж на избрания от теб модел.

При повечето бебешки столчета, които се ползват предимно докато детето навърши една годинка, има сигнализация в различен цвят, която показва от къде точно трябва да минат обезопасителните колани, с цел минимизиране на грешките при монтажа от страна на родителите. На това примерно видео цветът е светлосин:


Столчета за кола с Isofix – предимства и недостатъци

Изофикс е международен стандарт за закрепване на детското столче за колата.

Изофиксът е основно с два плюса.

Първият е, че при столче в посока на движението е много по-безопасно, тъй като металната част на столчето се свързва директно с шасито на автомобила.

Вторият е, че монтажът е много по-лесен в сравнение с коланите и намалява шанса за грешка от страна на родителите.

Когато детското столче е поставено правилно, индикаторът за това показва зелено:

Индикаторът там, където сочи червената стрелка на снимката, свети в зелено, което потвърждава, че столчето е правилно монтирано и е стабилно

В противен случай цветът ще е червен. А ако едно столче, колкото и да е скъпо, не се монтира правилно, това тотално обезсмисля цялото упражнение.

Основният минус е, че не всички модели детски столчета с isofix пасват на всички модели коли с isofix. Новият стандарт, известен като i-size, цели да отстрани този проблем като стандартизира размера за всички столчета и коли, но докато това напълно навлезе в експлоатация, ще минат още години.

Всички автомобили, произведени след 2005-та година, би трябвало да имат Isofix, но задължително провери дали това е така в твоя автомобил преди да закупиш детско столче.

Други недостатъци на този тип столчета са по-масивният им размер, както и това, че понякога след по-дълга експлоатация монтирането и премахването на столчето може да отнеме повече време поради износване на механизма.

На мен ми се е случвало няколко пъти да не мога да махна столчето от колата си в продължение на над 10 минути. Друг път пък, след монтаж на столчето в колата на баща ми, ни отне над половин час докато успеем да го демонтираме, тъй като точките за закрепване в неговия автомобил са на различна височина спрямо моята кола. Налагало се е дори да използваме клещи, тъй като бутонът за освобождаване понякога е напълно блокирал.

Всичко това обаче са бели кахъри в сравнение с по-голямата безопасност, която едно столче със система Isofix предоставя за детето.


Столче за кола за новородено

Бебешкото столче за кола, също познато като кошче за кола, е първият сблъсък на новороденото с външния свят.

Столчето е най-важната покупка за изписването на бебето, за да си уверен, че то ще стигне невредимо от болницата до вкъщи.  

Задължително се поставя обратно на посоката на движение.

Така изглежда класическото бебешко столче за кола, което винаги се поставя обратно на посоката на движение

Има модели и от двата основни типа – захващане с обезопасителните колани на автомобила, или с Isofix система. Има и такива, при които столчето се закрепва върху база, и самата база е свързана с колата чрез изофикс, вместо столчето. Това е удачен избор ако смяташ, че често ще ти се налага да изваждаш бебешкото столче за кола, след което отново да го монтираш.

Много производители предлагат столче за кола за новородено като допълнение към покупката на бебешка количка. Самото столче може да замени както класическия кош, така и летния кош, в който се вози детето, когато поотрасне.

Не се изкушавай обаче да използваш столчето за кола по този начин нон-стоп.

Деца на такава крехка възраст трябва да лежат на права повърхност колкото е възможно повече. Столчето за кола за новородено не е изправено, а има ъгъл при събирането на седалката и облегалката. Добра идея е да се сложи кърпа на това място, върху която детето да легне, за да се получи по-изправен ъгъл.

Специалистите препоръчват бебето да не стои в столчето повече от час и половина:

Не е препоръчително детето да стои дълго време в столчето за кола – не повече от час и половина, тъй като защитните колани упражняват натиск върху гръдния му кош и нивата на кислород в организма падат според проведени изследвания. Продължителният престой влошава проблема с връщането на храната и в последствие може да се развие гастроезофагеална рефлуксна болест, както и се отразява на правилното оформяне на главата при кърмачето. Това са и причините столчето за кола – кошницата – да не се препоръчва за употреба у дома или постоянно при продължителните разходки. По принцип ползвана у дома кошницата създава риск от обръщане, падане от високо и сериозно нараняване при вече по-голямото и подвижно дете.

www.puls.bg

Използвай бебешко столче за кола само по предназначение – когато пътувате в колата – и не прекалявай с експлоатацията му в други ежедневни ситуации.


Изключи въздушната възглавница при монтаж на предната седалка

Понякога може да се наложи да монтираш столчето за кола за новородено на предната седалка, за да имаш по-лесен достъп до детето си, ако пътувате само двамата.

В тези случаи задължително деактивирай въздушната възглавница (airbag) в автомобила!

Причината е, че тъй като столчето е монтирано обратно на посоката на движение, в случай на инцидент или рязко спиране и активиране на въздушната възглавница, тя може да причини наранявания с фатални последици за детето.

Главата му е позиционирана в предната част на седалката, и тъй като вратът на детето е изключително крехък в тази ранна възраст, въздушната възглавница е много опасна. Това също така е описано в Закона за движение по пътищата и е твое задължение да я изключиш, ако има детско столче на предната седалка.


Столче за кола обратно на посоката на движение – защо трябва да е така?

Бебешките столчета за кола задължително се монтират обратно на посоката на движение.

Това е така, защото разликата в натоварването върху тялото на детето в случай на катастрофа може да се окаже животоспасяваща.

При възрастните хора главата съставлява около 6% от общото телесно тегло, докато при малките деца цели 25%.

В комбинация с изключително крехкото вратле на детето в ранна възраст и неразвитата мускулатура, при рязко спиране или пътен инцидент, по време на които детето седи в посоката на движение, главата му ще се разтегне напред, а вратът и гръбначният му стълб няма да могат да я задържат добре. Това води до изключително тежки травми.

При удар с 50 км/ч това е равнозначно на натоварване от приблизително 200 кг в шийната област на детето, което в повечето случаи води до смърт.

Ако детето се вози в столче за кола обратно на посоката на движение обаче, това натоварване е само около 50 кг.

Виж нагледно за какво става въпрос:

Това е причината някои по-стриктни държави като Швеция да задължават със закон децата да се возят в столчета за кола обратно на посоката на движение до достигане на тегло от 25 кг (около 8-годишно дете).

Доскоро препоръките у нас бяха децата да се движат в такива столчета до достигане на тегло от 9 кг, което най-често се случва във възрастта от 9 месеца до 1 годинка. В други европейски държави вече има регулация, която задължава всички деца до навършване на 15 месеца да се возят обратно на посоката на движение.

Нека си го кажем направо – в България няма полицай, който ще те глоби или ще следи дали столчето ти е по посока или обратно на посоката на движение, независимо от възрастта на детето. Не в това обаче е въпросът. След като знаеш какви са възможните последици, е твоя отговорност да осигуриш максимални условия за безопасност на твоето дете.


Регулярни почивки при дълго пътуване

Здравните експерти съветват при по-продължителни пътувания да се правят почивки на всеки час и половина, ако бебето е малко, и на всеки два часа, ако става въпрос за дете над годинка и половина, с цел раздвижване.

Също така не се препоръчва детето да спи много продължително време в столчето за кола, така че ако надхвърли час и половина сън, е желателно да се премести на по-подходящо място за спане.

Това често е много трудно приложимо на практика, но не и невъзможно. Зависи накъде пътуваш със семейството си, колко дълго време и какви са условията по маршрута.


Класификация на столчетата за кола

Класическото разделение на столчетата за кола по групи, чрез което можеш да се ориентираш при различните предложения на пазара, е базирано на теглото на детето.

Това са всички групи:

 • група 0 – под 10 килограма;
 • група 0+ – под 13 килограма;
 • група I – между 9 и 18 килограма;
 • група II – между 15 и 25 килограма;
 • група III – между 22 и 36 килограма.

Продават се както столчета за строго индивидуална група, така и такива, при които производителите комбинират множество групи в един продукт.

Често търсен тип продукт е столче за кола 0 36, с което се има предвид от 0 до 36 килограма, или иначе казано детето да изкара с едно столче докато дойде моментът, когато вече такова няма да му е нужно и ще може да седи в обикновените седалки, ползвайки коланите на автомобила.

Разбира се, това столче се трансформира. Докато детето е достатъчно малко, използва бебешкия кош в посока обратна на движението. Когато е готово за столче от група I, кошчето се премахва и детето седи в съществената основа на стола, по-често вече по посоката на движение, и така нататък.

Продуктите от този тип са с доста по-висока цена, но в дългосрочен план реално ти излиза по-евтино, защото го използваш във всички фази на растежа на детето.

Други типове столчета, които могат да се открият на пазара, са столче за кола 0 18, столче за кола 0 25, 9 25, 15 36 и 9 36 – общо взето почти всички комбинации.


Недостатъци на комбинираните столчета

Столчетата за кола, покриващи само една конкретна група, например група I между 9 и 18 кг, често са по-удобни за детето отколкото комбинарано столче 9 36.

Но има и обратна страна на монетата – комбинираните столчета се ползват по-дълго време от тези, принадлежащи на определена класификационна група.

Едно от важните решения, които трябва да вземеш, е дали да наблегнеш на по-удобно столче за кола за детето си, но да го сменяш с друго всеки път, когато детето преминава в следващата група, или да закупиш един продукт, който да ползваш през цялото време за сметка на повече неудобства за детето ти. Няма правилно или грешно решение тук, тъй като това зависи от много индивидуални фактори.

Според някои източници комбинираните столчета дават малко по-лоши резултати на краш тестовете за безопасност, които симулират катастрофи, в сравнение с детски столчета за кола от конкретна група.

Това не е доказано, но въпреки всичко едно от най-важните неща, които трябва да провериш преди да купиш столче за кола, е това какъв краш тест е направен, какви са резултатите от този тест за определения модел продукт и съответно какъв е издаденият му сертификат. След малко ще се спрем и на важната тема със сертификатите.


Ръстът на детето е ключовият индикатор

Гореспоменатите класификационни групи са базирани на килограмите на детето. Повечето хора пък се концентрират върху възрастта. Когато детето навърши една годинка, го местят от бебешкото столче за кола в детско такова от група I. Когато детето навърши 9-10 години например, някои родители решават да спрат да използват столче изцяло.

Най-важният фактор всъщност е височината на детето. Нека си припомним закона, който казва, че при ръст под 150 см е забранено използването на редовните седалки и колани на автомобила, защото те няма да предпазят детето в никакъв случай при настъпване на инцидент.

Аналогично е и с преминаването от една група столче към друга – трябва да следиш ръста на детето си. Когато израсте едно столче, трябва да го смениш с друго по-подходящо.

Как да следиш за това? Ако най-високата точка на ушите на детето ти достига връхната точка на омекотената облегалка за главата при максимално ниво на настройка на височината, е настъпил моментът за смяна.

В противен случай, при настъпване на инцидент, рискът от по-сериозни травми е много по-голям.


Сертификати за безопасност на детските столчета за кола

Съществуват два сертификата – старият ECE R44/04, по който са сертифицирани болшинството от столчетата на българския пазар, и новият ECE R129, още известен като „i-size“, който е в употреба след 2013-та година.

От 2018-та година насам се произвеждат само столчета със сертификат i-size. Въпреки това, все още можеш да си купиш столче със стария сертификат. От един момент насетне ще бъде валиден само новият сертификат, но не може да се каже колко още години ще изминат, преди това да стане факт.

Каква е разликата между двата вида?

ECE R44/04 покрива краш тестове за челен удар от 50 км/ч и удар отзад с 30 км/ч и посредством подходящи за целта манекени и измервателни уреди отчита пораженията върху пътниците в колата, в това число най-вече детето в столчето.

Само че се оказва, че 25-30% от ударите са странични и допълнителното оптимизиране на безопасността за детето при такъв тип катастрофи става приоритет на сертифициращите органи и производителите на столчета за кола.

Новият серификат ECE R129 (i-size) се издава при допълнително направени тестове и за удари отстрани.

Другата съществена разлика е, че този сертификат е базиран основно на ръста на детето, за разлика от неговите килограми, които формират сегашната масова класификация. В предишната точка обяснихме защо ръстът е по-важният фактор.

Новият сертификат също позволява бебешките столчета за кола безпроблемно да са насочени обратно на посоката на движение до достигане на 15-месечна възраст. Столчетата със сертификат ECE R44/04 са пригодени масово само до 9-месечна възраст, а вече видяхме видео, илюстриращо защо е изключително важно най-малките деца да се движат възможно най-дълго време в столче обратно на посоката на движение.

И не на последно място, новият i-size сертификат има за цел да стандартизира всички столчета, които се произвеждат, да пасват на всички автомобили, които се произвеждат. Столчетата i-size се монтират само със системата Isofix.

Все пак ще отнеме време докато това се случи, а и знаем, че възрастта на автомобилите в България е висока. Затова провери къде се намират изофикс държачите в твоя автомобил и се увери, че ще паснат на модела столче, който желаеш да закупиш.

Преди да избереш столче за кола, обърни внимание на това какъв сертификат има то и как се е справило в краш тестовете. По-евтините варианти могат да ти спестят пари, но за сметка на понижена безопасност за твоето дете, въпреки че това не винаги е така. На пазара има стотици модели столчета за кола и се срещат и евтини такива с добре осигурена безопасност.


Гледай етикета и чети инструкциите

За да се увериш, че избраното от теб столче за кола е безопасно за твоето дете и покрива сертифициращия стандарт, обърни внимание на оранжевия етикет, който гарантира това.

За столчетата по стандарт ECE R44/04 той изглежда по следния начин:

Основните неща са:

 1. Степен на одобрение на столчето, което може да е три вида:
  • Universal – това означава, че столчето се монтира чрез системата Isofix;
  • Semi-universal – това указва, че столчето се монтира посредством коланите на автомобила;
  • Vehicle specific – това указва, че столчето е одобрено само за конкретни марки и модели коли. Ако си се спрял на подобно столче, се увери, че твоята кола присъства в този списък.
 2. Границите на теглото на детето
 3. Буквата „Y“ указва, че столчето е с 5-точков колан, който предоставя максимална защита
 4. Буквата „Е“ показва, че столчето е произведено в Европейска държава
 5. Цифрата след буквата „Е“ указва коя е държавата. Най-често срещаните са:
  • 1 – Германия;
  • 2 – Франция;
  • 3 – Италия;
  • 4 – Холандия.
 6. Номер на издадения сертификат, като първите две цифри показват версията на стандарта ECE R44/04, по която е одобрено столчето. В примера от илюстрацията това е версия 04.
 7. Баркод и индивидуален номер на детското столче за кола. Чрез него можеш да получиш допълнителна информация за направените краш тестове.

За столчетата по новия стандарт ECE R129 етикетът отново е оранжев и изглежда така:

Тук всичко е аналогично с етикета по стария стандарт, с няколко разлики:

 • На върха на етикета пише i-Size, което индикира, че сертификатът е ECE R129
 • Указан е ръстът на детето, който е основният фактор при избор на столче
 • Липсва буквата „Y“, указваща 5-точковия колан

В допълнение на информацията от оранжевия етикет, винаги чети подробно инструкциите след покупка. Всички важни неща относно здравето и живота на твоето дете са описани вътре.


За какво да внимаваш при коланите на детското столче за кола?

Коланите на столчето са може би най-важният елемент от него. Те са тези, които осигуряват безопасността на твоето дете в най-висока степен в случай на инцидент.

Задължително избери столче с 5-точков колан. Те са най-надеждни, за разлика от 3-точковите колани.

Докато 3-точковите преминават само по рамената и между краката на детето, при 5-точковите два от тях минават и през кръста. Те са по-надеждни при евентуална катастрофа, защото натискът се поема по-равномерно от цялото тяло.

Ето така изглежда столче с 5-точков колан:

Друго критично нещо е да следиш къде се намира отворът, през който минават коланите до рамената на детето. Този отвор трябва да е позициониран или на нивото на раменете, или съвсем малко под тях.

Ако се намира много под тях или много над тях, може да се получи разхлабване и изхлузване на детето.


Важно е също така коланите / каишките да не са усукани, защото при инцидент могат да наранят лошо детето. Увери се, че са винаги хубаво и плътно прилепени до тялото на детето, преди да тръгнете на път.

Коланите трябва да не са нито твърде стегнати, че да пречат на детето да се движи добре, нито твърде разхлабени, което да им попречи да изиграят основната си роля в случай на ПТП.

При столчетата за кола от типа 9 36 или 15 36 каишките могат да се махнат, когато детето достигне тегло от 30 кг. В този случай детето седи на столчето, но е обезопасено от стандартния 3-точков колан на автомобила, който минава през рамото и таза му. Това прилича на така наречените бустер седалки, които ще разгледаме след малко.

Никога не подсигурявайте детето си с колан само през кръста, защото това може да причини трайни последици върху здравето му в случай на инцидент.


Без зимни якета и дебели дрехи

Нормално е при студено време да се изкушиш да сложиш детето си в столчето за кола директно със зимното яке, пуловер или друга дебела връхна дреха.

Това обаче е грешна практика и много лесно можеш да се заблудиш, че си обезопасил правилно детето си, а всъщност това да не е така.

Коланите трябва да са плътно прилепени до тялото на детето, като разстоянието между тях и него трябва да е максимум два пръста. Това осигурява неговата безопасност и в случай на рязко спиране коланите могат да го задържат.

Когато е облечено с дебело яке обаче, реално коланите не са плътно прилепени до тялото му и разстоянието между тях и детето е по-голямо. В този случай при наличието на ПТП то може лесно да изхвърчи.

Никога не слагай детето си в столчето с дебела връхна дреха. Вместо това, трябва или автомобилът ти да е предварително затоплен, или след като настаниш удобно детето си в столчето и закопчаеш коланите, да го покриеш отгоре с връхната дреха.

Ако случайно се сетиш, че си сложил детето с дебела връхна дреха, след като я махнеш трябва отново да затегнеш хубаво коланите.


Затегни хубаво каишката с кукичката

Всяко столче за кола разполага с кукичка, която се закача на определеното място в багажното отделение на колата. Почти всички коли разполагат с малък железен обръч, за който се закрепва тази кукичка.

Изключително е важно за допълнителна безопасност да закачиш кукичката, след което да затегнеш каишката максимално. Това ще подсигури столчето допълнително в случай на инцидент.

Виж малка част от това видео за демонстрация:


В повечето автомобили железният обръч се намира в най-задната част. Но където и да е позициониран, дори и да е част от задната седалка, както на видеото, бъди сигурен, че си затегнал хубаво каишката всеки път, преди да поемете на път.


Допълнителна стойка при изофикс основата

Някои модели столчета за кола се монтират върху платформа, която от своя страна е захваната за шасито на автомобила чрез Isofix система.

Тази платформа разполага с подсигуряващо безопасността краче, което се закрепя на дъното на колата.

Прочети внимателно инструкциите на избрания от теб модел за правилен монтаж.

Обикновено за тази стойка също има цветна сигнализация – когато си я монтирал правилно, червеният индикатор ще стане зелен.


Избери столче за кола с функция сън за максимално удобство

Когато детето ти заспи по време на път, е удачно да бъде в удобно столче за кола. За щастие на пазара има модели столчета за кола с опция сън, при които облегалката се регулира на различни нива, сменяйки наклона.

По този начин, когато детето е будно, може да седи изправено в столчето, а когато заспи – да промениш наклона, така че да легне хубаво назад.

Въпреки всичко не забравяй, че прекомерното седене или лежане в столчето не е желателно и трябва да се правят почивки за раздвижване приблизително на всеки два часа. Но поне когато детето заспи по време на път, столче за кола с функция сън ще му осигури по-добър комфорт.


Провери нивото на височина на пътническата облегалка за глава

Важно е да се увериш, че облегалката за глава на задната седалка, която е оригинална част от колата ти, не влиза в контакт с детското столче за кола.

Ако има такъв контакт, това ще предизвика ненужно празно пространство и ще попречи на столчето да бъде хубаво допряно до автомобилната седалка.

Най-доброто, което можеш да направиш, е да махнеш облегалката за глава изцяло.

След като монтираш столчето, не връщай облегалката за глава обратно, за да закрепиш допълнително детското столче. Това е опасно, защото в случай на катастрофа, облегалката може да нарани главата на детето ти или да деформира детското столче за кола.


Столчета за кола със завъртане на 360 градуса

Някои столчета за кола, по-често тези в най-високия ценови диапазон, позволяват на столчето да се върти във всички посоки. За тази цел, детските столчета за кола с подобна фукнционалност задължително се монтират върху допълнителна платформа, която е закрепена чрез Isofix система за автомобила.

Ако можеш да си го позволиш, това е хубаво удобство, защото при поставяне на детето в столчето, както и когато то слиза от него, можеш да го завъртиш към вратата на колата и това да стане много по-лесно. Все пак е редно да се каже, че това в никакъв случай не е необходимост, а просто допълнителен лукс. Повечето родители се справят и без наличието на завъртане на 360 градуса.

Друго предимство на този тип столчета за кола е, че когато пожелаеш, можеш да поставиш детето си както по посока на движението, така и обратно на нея. Както вече отбелязахме, обратно на посоката на движение е препоръчително винаги, когато е възможно, за максимално осигуряване здравето на детето ти.


Почистване на дамаската и материал на изработка на тапицерията

Тези неща не са от първостепенна важност, тъй като не са директно свързани с безопасността на детето. Въпреки това, при равни други условия могат да се окажат важен фактор при избор на подходящия модел.

От една страна е хубаво тапицерията за детско столче за кола да е от памук, тъй като той в максимална степен предотвратява запарването на бебешката и детската кожа, която е много чувствителна.

От друга страна е хубаво дамаската да може да се отстранява, за да се изпере. Децата цапат детското столче по всевъзможни начини и ще ти е много по-лесно да отстраниш дамаската и да я изпереш, отколкото тя да не може да са маха и да я чистиш.


Аксесоари за детско столче за кола

Има разнообразни аксесоари, които можеш да закупиш в допълнение на столчето.

Три от най-популярните от тях са:

 • Сенници – поставят се на прозорците до задната седалка на автомобила, за да пречат на слънчевата светлина да грее в очите на детето ти и да го дразни;
 • Възглавница за столче за кола – наподобява възглавниците за пътуване в самолет, като обгръща врата на детето ти и му осигурява по-голямо удобство;
 • Огледало за обратно виждане – закрепя се за облегалката за глава на съседното до детското столче пътническо място и се завърта към детето. Това ти позволява да виждаш бебето или детето си, когато ти си шофьорът и няма друг възрастен в автомобила, а столчето е монтирано на задната седалка и е насочено обратно на посоката на движение за по-голяма безопасност.

Бустер седалки

Когато детето порасне достатъчно, последният тип столче за кола, който се използва, е така наречената бустер седалка.

В зависимост от това кои групи покрива предходното столче за кола, детето може да се премести в бустер седалка когато е готово или за столче от група II (15-25 кг), или за столче от група III (22-36 кг).

Разбира се, ако имаш столче за кола 0 36, което покрива всички групи, няма да ти се наложи да купуваш и бустер седалка.

Почти всички бустер седалки са без собствени колани. Идеята на бустер седалките е да повдигнат детето достатъчно, че да може ефективно да използва обезопасителните колани на автомобила. Задължително е те да минават през рамото, гръдния кош и таза на детето, а не през врата и корема, за да се избегнат сериозни наранявания.

Бустер седалките са два вида – с наличие на гръб за облягане и без такъв. Във втория случай детето се обляга на фабричната облегалка на задната седалка на колата. Този тип седалки без гръб обаче са по-опасни, тъй като нямат странични предпазители за главата на детето.

Бустер седалките със собствен гръб за облягане са по-удачният избор, тъй като освен, че детето ще се чувства по-удобно в седалка с гръб, предназначен специално за нея, също така страничните предпазители ще осигурят допълнителна безопасност в случай на инцидент.

Отскоро има европейска директива, според която е препоръчително децата да седят в седалка със собствен гръб до достигане на 125 см височина, което е ориентировъчно около 7-годишна възраст.

Тъй като седалките с гръб са доказано по-безопасни, в най-скоро време бустер седалките без гръб ще бъдат спрени от производство.

Твой личен избор е каква седалка да осигуриш на вече поотрасналото си дете, но винаги имай едно наум за максимална безопаност. Ето и нагледно две бустер седалки, като едната е със, а другата без гръб:


Имай едно наум, когато се качваш с детето в такси

По закон таксиметровите фирми не са задължени да осигуряват столче за кола за дете. Дори и да бяха, и да имаше едно такси с детско столче за кола, ти нямаш представа колко е старо то и в какво състояние е.

Безопасността на детето е отговорност само на родителите. Знам, че на практика при пътуване с такси е почти невъзможно да мъкнеш със себе си голямо столче за кола. Само бебешкото кошче за кола е достатъчно леко за носене в тези случаи.

Но все пак, на базата на видеата относно рисковете от травми по-горе в тази статия, поне от тук насетне си информиран и относно рисковете, когато се качваш в такси с детето си, независимо дали го държиш в скута си или е „достатъчно голямо“, за да седи на седалка за възрастни хора.


Защо да не взимаш детско столче за кола втора ръка

Дори и да си с малък бюджет, закупуването на детско столче за кола втора употреба не е добра идея. Това е така заради рисковете, изброени по-долу. Ако трябва да посочим един бебешки / детски продукт, за който не е удачно да пестим пари, това е столчето за кола. Неглижирането му може да ти се струва изкусително, но е нужен само един по-сериозен инцидент, за да отиде всичко по дяволите (дано не се случва на никого).

Ето и причините защо не е добра идея да взимаш столче за кола втора ръка:

 • Нямаш представа дали столчето вече не е участвало в пътен инцидент. Ако това е така, то вече е компрометирано и трябва да се замени с ново, защото при последващ инцидент, дори и да си го монтирал правилно, то може да не издържи, тъй като е с увредена конструкция;
 • Пластмасата му може да е стара, ако столчето е било в експлоатация над 5-6 години, и да не издържи в случай на рязко спиране;
 • Може да липсват трудно забележими части от него, които обаче са критично важни, за да може столчето за кола да предпази детето ти при настъпване на ПТП;
 • Може да липсват инструкциите, с които да се запознаеш за всички важни неща, описани вече в тази статия. При липсващи инструкции от производителя не си на 100% сигурен за правилната схема на монтиране, за покритите сертификати и краш тестове, както и за всички детайли по ежедневната му употреба;
 • Често става въпрос за по-стар модел, което го прави по-ненадеждно за съвременните стандарти за сигурност.

Ако въпреки това решиш да се снабдиш с бебешко столче за кола 0 13 втора ръка от приятел, или с детско столче за кола втора ръка от някой сайт с обяви, увери се, че столчето е на по-малко от 6 години, че не е участвало в нито един пътен инцидент, и че инструкциите за монтаж и експлоатация са налични.


Смяна на детското столче за кола след дълга експлоатация

Всеки пътен инцидент, независимо колко е лек, е способен да увреди столчето за кола. Никога не знаеш дали при ПТП не се е получило разместване на важни части, незабележими с просто око. Затова, ако претърпиш катастрофа, трябва да се снабдиш и с ново столче за кола заради здравето и живота на твоето дете. 

Поради износването на пластмасата също така е препоръчително столче за кола, което не е участвало в инцидент, да се сменя на около 7 години.


Заключение

Столчето за кола е най-важната покупка за твоето новородено дете. Първото нещо, което се случва с детето след изписването му от болницата, е пътуване в семейната кола до вкъщи.

За разлика от други продукти като бебешката количка и кошарата за спане, където можеш да наблегнеш повече на външния вид и удобството за теб, при детското столче за кола целият смисъл е максималната безопасност за здравето и живота на детето ти.

Прецени какъв ще е подходящият модел столче за твоя автомобил и при възможност винаги взимай детско столче за кола с Isofix система за по-голяма сигурност.

Вози детето си обратно на посоката на движение възможно най-дълго време и ако се наложи столчето да се монтира на предната пътническа седалка, никога не забравяй да деактивираш въздушната възглавница.

Преди покупка провери какъв е издаденият серификат на предпочитания от теб модел и какви краш тестове за безопасност е преминал той. При възможност закупи детско столче за кола с новия сертификат i-Size, столчетата с който са по-безопасни и освен това пасват на повече модели коли, когато се наложи детето ти да се вози в друг автомобил.   

Запознай се детайлно с инструкциите и винаги монтирай столчето и захващай коланите по указания начин, за да бъде детето ти в максимална безопасност.

Следи килограмите, но най-вече ръста на детето си и не използвай столче за кола, което детето ти вече е надраснало, защото в случай на ПТП това може повече да му навреди, отколкото да му помогне.

Осигурявай регулярни почивки на детето си при продължително пътуване, тъй като дългото обездвижване намалява притока на кислород при детето.

Не забравяй да подсигуриш допълнително столчето, като го захванеш с кукичката за металния ринг в багажното отделение и затегнеш хубаво.

Не поставяй детето си в столчето за кола с дебели зимни дрехи, а вместо това го покривай с тях. Наличието на дебела връхна дреха създава измамното впечатление, че коланите са хубаво затегнати, но това не е така, и в случай на произшествие детето ти може да изхвърчи напред.

Бъди наясно, че снабдявайки се със столче за кола втора ръка, излагаш здравето на детето си на риск, освен ако не си напълно убеден, че това столче покрива напълно всички важни за безопасността критерии.

Тези и други фактори са обяснени в повече детайл в самата статия по-горе. Ако тази информация ти се е сторила полезна и ти е помогнала в избора на точния модел, сподели я с твой приятел, на който му предстои същия избор.

Също така, какъвто и коментар да имаш по темата, го остави отдолу и с радост ще ти отговоря.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *