Началните месеци от живота на твоето бебе са изключително динамични.

Промените в детето са бързи месец за месец, независимо дали става въпрос за сън, хранене, взаимоотношения с околния свят и всичко останало.

Достатъчно време е минало вече в третия месец след изписването от болницата и бебето се е адаптирало, както и ти си се адаптирала към живота си с него. И ти, и бебето сте си изградили някакъв дневен режим, свикнали сте един с друг, вече сте се опознали достатъчно добре.

Това е един преломен момент в живота на бебето, защото от третия месец нататък то започва много активно да общува с теб и ще видиш как от съвсем малка безпомощна мишчица, бебенцето вече започва да реагира много осъзнато.


Как се променя поведението му и какво да правиш

Зрителните и слуховите способности на бебето се усъвършенстват в третия месец. Осъзнава какво става около него, интересно му е всичко, което вижда, иска да го носят на ръце, да опознава околния свят.

Сетивата му се развиват, следи с очички движещи се предмети в полезрението му, разпознава лицата на близките си хора и осъществява очен контакт, бърбори и имитира звуци и движения.

Изпитва потребност да общува – вече се усмихва не само на майката, а и на всеки друг, който му се радва. Разговаряй с бебето през цялото време, защото по този начин то ще се научи да говори.

Шумовете въздействат на бебето – то се обръща по посока на леки шумове, а при силни такива се стряска. Aко спи, с голяма вероятност ще се събуди при силен шум. Звуците от дрънкалки или музика от друга играчка привличат вниманието му, то ги различава и се концентрира над тях.

Познава гласа на семейството си и на другите близки хора около него, заиграва се, гука, усмихва се и движи енергично ръчичките си. В края на третия месец дори реагира, когато чуе името си.

Усеща емоциите в гласа и се плаши от лош израз на лицето ти, а при интонации на раздразнение, гняв или напрежение започва да плаче.

Но дори и да си изпуснеш нервите пред детето и то да се разплаче, можеш бързо да го успокоиш след това, защото то усеща твоята съпричастност към него и извинение, ако ти си била причината то да се разстрои.

Детето може да се изплаши от неподвижни мимики и физиономии, така че имай едно наум, когато правиш такива.

Към края на месеца вече се е научило да привлича вниманието на околните с плач и вик, когато реши, че има нужда от такова внимание.


Физически движения на бебето

В третия месец бебето вече съвсем стабилно държи главата си изправена, когато е по корем или когато го държиш.

Събира ръчичките пред тялото си, може да свие ръката си в юмруче, да хваща различни предмети, но все още му е трудно да нацели дадения предмет. При посягане към него е доста некоординирано в движенията си, но когато сложиш предмет в ръката на бебето, то го хваща, оглежда го и се опитва да го лапне, да си нацели устата.

Юмручетата постепенно се отварят и дланите се откриват. Може да отваря и затваря ръцете си. Вече не маха произволно с тях, а осъзнавайки, че може да ги контролира, ги движи все по-координирано.

Умее да сграбчи играчка, която е пред погледа му, или да посегне да я удари. Можеш да започнеш да го поставяш в детската гимнастика на този етап. Бебетата в тази възраст имат рефлекс за захващане, но не и такъв за пускане на предметите.

Придобива умения за различаване на текстурите на различните играчки и предмети, които докосва (топло-студено, меко-твърдо и т.н). Предлагай му играчки с различна материя – гумени, плюшени, твърди, за да прави разликата и да усеща какво пипа – вече е способно на това.

Когато държиш бебето изправено, много често то ще бута надолу с крачетата си. Също така, когато е в позиция по корем, вече умее да се опира на лактите си и да повдига главата и гърдите си.

Внимавай – в този период има по-буйни бебета с добре развита мускулатура – случвало се е в третия месец да има бебета, които започват да се обръщат.

Въпреки че според учебниците това трябва да стане някъде към края на четвъртия, началото на петия месец, има бебета, които се обръщат още в третия месец. Когато не си подготвена, бебето може много лесно да тупне от някой диван, легло или поставката за повиване, на която до вчера си е стояло съвсем без притеснения.

Не оставяй след третия месец бебето на места, където може да се обърне и от които да падне – не знаеш в кой момент ще бъдеш неприятно изненадана.


Как да общуваш и да си играеш с него

Ръцете са най-интересни за бебето в третия месец. Редовно го хващай за тях, докато му говориш, и играйте различни игри с пръстите. Можеш да измислиш най-разнообразни игри с пръсти – те привличат вниманието на детето.

Всичко, което поставиш в ръцете му на този етап, ще бъде вкарано в устата му. Бебето не осъзнава, че това са отделни предмети и рефлексът му е да ги приближи към устата си и да ги лапне.

Когато вършиш някаква работа и си извън обсега на детето, го викай по име, за да търси гласа ти с очи. Повтаряй името му, когато си играеш с него, и с всеки изминал ден то все повече ще осмисля значението му.

Давай му различни предмети, които да наблюдава. Опитвай се да ги поставяш право пред погледа му. Можеш да ги движиш наляво-надясно и нагоре-надолу за по-голям интерес в играта, а и за да се увериш, че бебето ти следи с очички движението на предмета. Избягвай да поставяш предмети зад главата му и извън полезрението му, за да не си обръща главата назад прекалено често и да не се изкривява.

Стимулирай го, като поставиш въртележка с играчки на креватчето или количката му. Хубаво е все пак тази въртележка да е на разстояние извън обсега на детето с цел безопасност. Повдигайки се, за да достигне играчките от въртележката, детето ще укрепи мускулите си.

Използвай всеки момент да говориш на бебето и да общуваш с него. Разказвай му приказки, гукай му, пей му песнички – по този начин стимулираш речта му.

Започни да му четеш, въпреки че все още то реално не разбира какво му четеш. По този начин ще се научи да говори. Използвай книжки с големи картинки, в които детето да се заглежда. Променяй интонацията в гласа си по време на приказката, за да изпратиш сигнала за различни видове емоции.

В този период на развитие с бързи темпове е възможно детето да плаче дори когато се е наспало, наяло и е с чиста пелена. Простата причина от това е скуката, тъй като в третия месец на бебето вече не му е достатъчно само да лежи, а изисква повече внимание и комуникация от твоя страна.

Общувай с него, докато му сменяш памперса, обяснявай му какво точно правиш в този момент. Споменавай частите от тялото му при масаж, казвай му какво точно докосваш.

Децата на тази възраст вече са способни да имитират действия, които виждат в родителите си. Опитай се да му се изплезиш и виж дали ще ти отвърне със същото.

Бебенцата много обичат своя образ в огледалото. Този малък трик можеш да използваш и когато поставяш мъничето по коремче, защото сложено по корем с едно огледалце пред тях, бебетата се заглеждат в своя образ, интересно им е и така стоят много по-дълго време по корем.

Можеш също така да държиш бебето пред огледалото, като му показваш: това са твоите ръчички, това ти е коремчето, нослето; обясняваш всяка част от тялото, която то вижда и така бебенцето постепенно ще ги научи.

Естествено в началото няма как бебето да каже „това е моята ръчичка“, но пък ще я оглежда внимателно и вече в третия месец бебетата имат интерес да докосват различни предмети. Те усещат различните на допир материи, затова предлагайте гумени, плюшени, по-груби материи, нека усещат какво пипат и да формират своята тактилност.

Обичат да комуникират с вас и в тази възраст бебетата, комуникирайки и опипвайки различни предмети, започват да забелязват и оглеждат ръцете си, много им е интересно да си ги въртят.


Гимнастически упражнения

В третия месец продължавай активно с масажа и гимнастиката, които практикуваш от втория месец насам. Бебенцата изключително много харесват тази процедура и в този период тя им е изключително забавна и приятна.

Можеш да правиш три упражнения за ръце…

 1. Кръстосването им пред гърдите;
 2. Сгъване и разгъване;
 3. Повдигане и спускане

…както и три с крака:

 1. Сгъване и разгъване;
 2. Велосипед;
 3. Тупаница – крачетата се хващат и сгъват в коленете, като едното се повдига нагоре, докато другото е допряно до масата, след което се редуват:

Друг вариант на упражнение за крака е така нареченото „танцуване“. Изправи бебето, хвани го под мишниците и нека стъпне на твърда повърхност, когато би трябвало рефлексно да избута крачетата си надолу, след което да ги отпусне. Това упражнение може да се повтори 20-тина пъти.


Растеж, хранене и сън на бебе на 2 месеца

В третия месец бебенцата наддават средно с около 800 грама до килограм и увеличават ръста си средно с 3 см. В следващите периоди те започват да наддават малко по-бавно. Общо за трите месеца след раждането бебетата повишават теглото си с около 1.8 – 2.7 кг и увеличават ръста си средно с около 9 см.

Режимът на бебето вече е свързан с повече будуване. То остава будно за около 30 мин до час и само се събужда около 15-20 мин преди да дойде часът за следващото хранене. Иска да си играе и да общува активно.

Нуждата за сън намалява за сметка на увеличената нужда от комуникацията с теб и с околния свят, както и увеличения глад и по-честото кърмене.

Може да се наблюдават по-променливи настроения в бебето ти, като често събуждане през нощта с плач поради глад. След хранене периодът на бодърстване се увеличава и сънят става по-неравномерен. Бебето се нуждае средно от 16-18 часа сън на денонощие, като 9-10 часа са през нощта, а 6 от тях обикновено са непрекъснат нощен сън.

В този период е удачно и изключително удобно да ползваш кенгуру, слинг или ергономична раница с необходимите приставки за възрастта на детето. Спането в слинг в изправено положение е много стар прийом, прилагащ се в целия свят.

Прикрепено към тялото на родителя, бебето се успокоява, чувайки и усещайки туптящото му сърце. Директният контакт с родителя помага на детето по-добре да възприеме света около себе си. Освен това, ако е достатъчно уморено, сравнително лесно може да заспи в тази позиция.

Млякото остава единствената храна на бебетата в третия месец.

По-старите учебници и все още, за съжаление, някои педиатри съветват да се дава прясно изцеден сок на бебето. Не прави тази грешка. Това увеличава изключително много коликите, дразни бебешкото коремче и е една практика от миналото, която вече е отречена по абсолютно всички ръководства. Не се дава прясно изцеден сок на бебетата след втория месец.

Единствената храна за бебето в третия месец е или най-добре майчината кърма, която е прясна и се доставя по всяко едно време без ограничения в часовете, или адаптираното мляко, като ако е на такова бебето трябва да се храни през три часа, като изяжда за периода около 120 – 130 мл мляко 6 пъти в деня.

Обикновено бебетата, които се хранят на адаптирано мляко, сами си регулират този тричасов интервал, но ако бебето се буди нощем и е на адаптирано мляко, можеш да му предложиш вода.

По-лесно е ако кърмиш, защото при бебенце, събудило се през нощта, съвсем спокойно можеш да го нахраниш. Но ако бебето е на адаптирано мляко, в този период вече задължително трябва да махнеш нощното хранене. Дори бебето да е по-лакомо, по-голямото количество на млякото между втория и третия месец увеличава коликите, води до лошо ферментиране на храната в стомахчето и едно много бурно наддаване на бебето, което е предпоставка за затлъстяване в по-късна възраст.


За какво да внимаваш

Бъди нащрек за проявлението на следните признаци в детето си през третия месец:

 • не реагира на силни звуци;
 • не се усмихва на звука от гласа ти;
 • не се усмихва като цяло;
 • не следва предмети с очите си;
 • не може да хваща или държи предмети;
 • не насочва ръцете си или предмети към устата си (това обикновено се наблюдава чак към края на третия месец);
 • не бърбори;
 • не натиска с краката си надолу, когато е изправено;
 • не обръща внимание на нови лица;
 • очите му все още изглеждат кръстосани;
 • рита само с едното краче;
 • не обича да го гушкат или си извива гърба, когато го вземат на ръце;
 • свръхреагира на допир или звуци и изпитва висока чувствителност към светлина.

(източници – https://ohnamama.bg/ и https://www.dechko.bg/)

Все пак бъди наясно, че децата се развиват с различни темпове и всяко едно е уникално само по себе си, така че ако твоето бебе все още не е започнало да прави някое от гореизброените действия, то най-вероятно ще започне да го прави съвсем скоро.

И нещо важно относно рефлукса:

Третия месец е времето в което физиологичния гастро-езофагиален рефлукс / обратно връщане на храна от стомаха към хранопровода/ изчезва. Много е важно да се следи прираста на бебето –ако той е нормален и ако не е свързан с други оплаквания напр.-белодробни/кашлица и спазъм/ , то рефлукса не е страшен.

d-rmario.com

Други полезни съвети касаят черепа на бебето и ноктите му. Черепът все още е доста мек и за да не се получат деформации по костите на главата, сменяй положението, в което лежи детето сравнително често. Ноктите през третия месец растат бързо, така че ги наблюдавай редовно и ги режи, когато детето ти се е нахранило, наспало се е и е спокойно.


Заключение

Третият месец е поредният чудесен етап в развитието на твоето бебе. Новите неща, които детето започва да прави в този период, са изключително интересни и пълнят душата на всеки родител с щастие.

Наслаждавай се на разнообразните емоции, които детето ти носи и прекарвай пълноценно времето си с него.

Има ли нещо важно за едно бебе в третия месец, което не е споменато в тази статия? Остави коментар отдолу.

Share

4 Comments

 1. Firmamız şehirler arası nakliye hizmetlerinde siz değerli müşterilerine ambar ve parsiyel gönderimlerini kolaylaştırmak için İstanbul Antalya ambarı hizmetini açarak yeni
  model teknolojik araçlarımız ile İstanbul Antalya ve Muğla bölgelerine şehirler
  arası taşıma parsiyel ve komple gönderimler yapmaktadır.
  Firmamız ile iletişime geçerek adresten yüklerinizi & ürünlerinizi aldırabilir ve yeni adresine en kısa sürede sevk ettirebilirmisiniz

 2. film says:

  I am sure this article has touched all the internet users, its really really fastidious post on building up new weblog. Gianina Carroll Placidia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *